Ritmisch Gym

 • Algemeen
 • Niveaus
 • Individueel, duo, groep
 • Leeftijdsklassen
 • Materialen
 • Kleding
 • Jury
 • Peuter- en kleutergym

Algemeen

Ritmische gymnastiek (RG) is een sport die zowel onderdelen bevat van ballet als van turnen. Bij ritmische gymnastiek voer je een oefening/dans uit op muziek, waarbij je al dan niet gebruik maakt van materiaal (lint, hoepel, knots, bal of touw). Met het materiaal moet je constant bewegingen maken, terwijl je zelf ook in beweging blijft. Het is prachtig om te zien en fantastisch om te doen!

Bij RG zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt meedoen in een groep en je kan ook geselecteerd worden voor een individuele oefening. Dat kan met en zonder materiaal. Bij RG gebruik je de materialen: knotsen, lint, touw, hoepel of bal.

Muziek, ritme en coördinatie zijn belangrijk bij RG. Acrobatische onderdelen zoals salto’s horen daar niet bij, maar een koprol, radslag of overslag weer wel. De muziek is erg belangrijk: afwisseling van ritme en snelheid. Je oefent om een zo perfect mogelijke uitvoering te geven. Op selectieniveau doen we mee aan officiële wedstrijden; op recreatief niveau geven we  demonstraties  en doen we  soms aan wedstrijden mee.

Niveaus

Recreatie

Als uw dochter op jonge leeftijd begint met ritmisch gym, komt zij in een  recreatiegroep. Dat zijn kleine groepjes van maximaal 15 leeftijdgenoten. De nadruk ligt op plezier hebben in beweging op muziek waarbij de meisjes werken met alle materialen. Jaarlijks organiseren we een Regenboog-evenement. Daar kunnen de meisjes aan ouders, familie en een kleine jury laten zien wat ze geleerd hebben. Hierbij halen ze een regenboogdiploma. Aan het eind van het seizoen doen alle groepen en ook de peuters en kleuters mee aan de clubkampioenschappen waarbij de groepen het onderling tegen elkaar opnemen.

Selectie

In Nederland bestaat een landelijke competitie ritmische gymnastiek bestaande uit verschillende niveaus. Deze valt onder de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Binnen deze niveaus strijden de meiden ieder jaar in verschillende wedstrijden. Trainen in de selectie vereist meer discipline dan bij de recreatie. Onze trainsters herkennen snel of uw dochter dat leuk zal vinden. Dan wordt gevraagd om mee te doen met de selectie. Als proef train je een tijdje mee met de meiden die wedstrijden doen. Daarna beslissen de trainsters of je voldoende talent hebt om succesvol aan wedstrijden mee te kunnen doen.

In de landelijke competitie doen veel verschillende verenigingen mee. Soms wordt daar veel en streng getraind. Bij Attila wordt in de selectie wekelijks meerdere uren getraind. Plezier en sportiviteit staan bij Attila altijd voorop.

Onderverdeling niveaus

De niveaus zijn in moeilijkheidsgraad, van moeilijk naar makkelijk, onderverdeeld in A, B, C, D en E niveau. Attila heeft op dit moment selectiegroepen op C niveau en op D niveau (recreatie-plus).

Individueel, duo en groep

In de recreatie doen we vooral groepsoefeningen. Op de Regenboog doen we ook korte duo-oefeningen. In de selectie neemt iedereen deel aan een wedstrijdgroep. Daarnaast doen sommige meisjes ook een oefening met een duopartner. Onze meest talentvolle meisjes mogen ook trainen voor individuele oefeningen.

Leeftijdsklassen

Binnen de selectie worden de meisjes ingedeeld op niveau (zie hierboven) en leeftijdsklasse. Als peildatum voor de leeftijdsklasse in een seizoen geldt de leeftijd op 1 januari

 • t/m 8 jaar:  mini’s
 • 9-10 jaar:  benjamins
 • 11-12 jaar:  pre-junioren
 • 13-15 jaar:  junioren
 • 16+:  senioren

Materialen

De nationale sportbond KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) stelt jaarlijks vast welke oefeningen worden opgenomen in het wedstrijdprogramma. Dat bepaalt welke materialen worden gebruikt voor de wedstrijden in de landelijke competitie.

De Vereniging zorgt voor de materialen voor de duo- en groepsoefeningen. Voor individuele oefeningen schaffen de gymnastes hun eigen materiaal aan.

Bal

De bal is van gummi of van zacht plastic. Met de bal moet je in elk geval stuiten, gooien en rollen.  Je kunt dit aanvullen met zwaaien en balanceren. Je beweegt de bal steeds met je hand, vuist, elleboog, knie of voet in een gevarieerd ritme.

Touw

Met het touw kun je gewoon springen, zwaaien, achtjes draaien, opgooien en weer vangen. Je oefent op muziek en zorgt ervoor dat het touw niet in de knoop raakt, niet in elkaar krult of uit je handen glipt. De lengte van het touw is afhankelijk van de leeftijd en de lichaamslengte.

Hoepel

Met de hoepel mag je rollen, opgooien en vangen, zwaaien en kantelen. Je eigen bewegingen en de muziek moeten er natuurlijk prima bij passen. Er zijn verschillende maten hoepels. Je hebt een maat nodig die tot vlak over de heup komt. De kleur is naar eigen keuze, maar de meeste meiden beplakken hun hoepel met glittertape. Dit tape kun je apart kopen in de winkel. Een hoepel uit de speelgoedwinkel is niet goed, omdat daar vaak bewegende korrels in zitten.

Lint

Het lint is minimaal 6 meter lang en zit vast aan een stokje. Vereiste lengte is afhankelijk van je eigen leeftijd. Bij een oefening moet het lint altijd in beweging blijven. Dus zorg je er door zwaaien, serpentines en het draaien van spiralen en achtjes voor, dat het lint voortdurend in mooie vormen in de lucht blijft. Je hele oefening past natuurlijk precies bij de muziek.

Knotsen

Knotsen hebben de vorm van een fles en hebben vaak de prachtigste kleuren. Je kunt er van alles mee doen: zwaaien, molentjes draaien, laten rollen, gooien en weer opvangen. Spectaculair is het hoog opgooien van de knotsen, terwijl je snelle bewegingen op muziek maakt. Natuurlijk ben je weer precies op tijd op de juiste plaats om de knotsen op te vangen. Van knotsen gebruik je er altijd twee per persoon. Vereiste gewicht en lengte zijn afhankelijk van je eigen leeftijd.

Zonder materiaal

Met name in de jongere leeftijdscategorieën (t/m de benjamins zijn er ook oefeningen zonder materiaal waarbij de gymnaste zich kan richten op het zo goed mogelijk uitvoeren van de lichaamselementen en het werken op muziek.

Kleding

Voor de lessen zijn er geen strenge kledingvoorschriften. De kinderen sporten in een gympakje of een strakke broek met een strak shirtje (liever geen wijde T-shirts en broeken) en op turnschoentjes of teentjes. Wel moeten voor de veiligheid alle haren vast zitten in een staartje of knotje, bij kort haar mogen de kinderen een stoffen (geen plastic) haarband dragen. Zoals bij iedere sport gebruik je voor wedstrijden of demonstraties specifieke kleding.

Teentjes

Als schoeisel draag je zogenaamde teentjes. Dit zijn halve schoentjes van leer die om de tenen zitten. Ze zitten met elastiek vast om de hak. Teentjes geven extra grip en beschermen de blote voeten tegen vuil. Omdat de hak onbedekt is kun je de voeten nog wel ver strekken. Teentjes zijn nog niet noodzakelijk bij de recreatielessen.

Pakje

Bij Attila hebben alle meisjes een clubpakje. Over het aanschaffen van het pakje kunt u contact opnemen met de trainster. Vrijwel alle meiden die meedoen aan individuele wedstrijden hebben ook een eigen pakje.

Jury

Iedereen oefent om uiteindelijk tot een zo perfect mogelijke uitvoering te komen. In de vorm van een officiële wedstrijd, maar ook in verenigingsverband. Er is een jury die beoordeelt in hoeverre je aan alle regels hebt voldaan. Er zijn landelijke reglementen voor de eisen van de oefeningen; iedere olympische cyclus wordt een nieuw reglement geschreven waar de oefeningen de volgende 4 jaar aan moeten voldoen. Er wordt op twee onderdelen beoordeeld; uitvoering en moeilijkheid. Uitvoering: deze juryleden kijken hoe netjes de oefening is uitgevoerd en hoe gevarieerd en goed er op de muziek wordt gewerkt. Moeilijkheid: deze juryleden kijken of alle moeilijkheden in de oefening goed zijn uitgevoerd. De juryleden geven per onderdeel een cijfer. Het hoogste cijfer dat je kunt halen is 20,00 punten. Ieder seizoen moet de vereniging zelf juryleden aanleveren voor het jureren van de wedstrijden. Oud-gymnasten, maar soms ook ouders volgen daartoe de jurycursus.

Peuter en kleutergym

Peutergym

Voor kinderen van 2,5-4 jaar bieden we  in Vleuten lessen peutergym . Dit is een leuke manier om in beweging te zijn. Kinderen leren om te gaan en te spelen met verschillende materialen, zoals een bal en een hoepel. Peutergym is een goede voorbereiding op de gymlessen op school. Onze  doet liedjes en dansjes met de kinderen en gebruikt materialen en toestellen.

Kleutergym

Voor kinderen van 4-6 jaar hebben we lessen kleutergym. Kleuters beleven veel plezier aan bewegen. Elke stoeprand, bank of rek nodigt hen uit om te spelen en te ontdekken. Bij kleutergymnastiek sluiten we aan op deze natuurlijke bewegingsbehoefte en dagen we ze uit nieuwe dingen te proberen. Elk kind is anders; het ene kind is bang om over de kop te gaan, het andere kind heeft hoogtevrees en weer een ander kent geen vrees.

Bij kleutergymnastiek bieden we situaties die elk kind op zijn/haar eigen niveau kan beleven. Elk kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo en manier en daar sluiten we in onze lessen op aan.

Daarbij proberen wij het kind te stimuleren steeds een stapje verder te gaan. Elke gymles ziet er weer anders uit. De kinderen hebben er veel plezier in. Kleutergym is er voor alle kleuters, jongens en meisjes en je hoeft er niet perse lenig voor te zijn.