Ritmische gymnastiek is een sport die zowel onderdelen bevat van ballet als van turnen. Bij ritmische gymnastiek voer je een oefening uit op muziek, waarbij je al dan niet gebruik maakt van materiaal: lint, hoepel, knotsen, bal of touw. Het materiaal moet constant bewegingen maken, terwijl je zelf ook in beweging blijft. Het is prachtig om te zien en fantastisch om te doen!

Acrobatische onderdelen zoals salto’s horen niet bij ritmische gymnastiek, een koprol, radslag of overslag wel. Afwisseling van ritme en snelheid zorgt voor een mooie oefening. De muziek is hierin zeer bepalend. Je oefent om een zo perfect mogelijke uitvoering te geven.

Op recreatief niveau geven we shows en doen we soms aan wedstrijden mee. Op selectieniveau doen we mee aan officiële wedstrijden. Je kunt meedoen als een groep, als duo maar ook individueel.

Recreatie

Als uw zoon en/of dochter op jonge leeftijd begint met ritmische gymnastiek, komt zij/hij in een recreatiegroep. Dat zijn kleine groepjes van maximaal 15 leeftijdgenoten. De nadruk ligt op plezier hebben in beweging op muziek waarbij we met alle materialen werken. Jaarlijks organiseren we een Wintershow. Daar kunnen de leden aan ouders, verzorgers, familie en aan een kleine jury laten zien wat ze geleerd hebben.  Aan het eind van het seizoen verzorgen alle recreanten samen met de selectie en de peuters en kleuters de Zomershow.

Selectie

In Nederland bestaat een landelijke competitie ritmische gymnastiek bestaande uit verschillende niveaus. Deze valt onder de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Binnen deze niveaus strijden de leden ieder jaar in verschillende wedstrijden. Trainen in de selectie vereist meer discipline dan bij de recreatie. Onze trainsters herkennen snel of uw zoon/dochter dat leuk zal vinden. Dan wordt gevraagd om als proef een tijdje met de selectie mee te trainen. Daarna beslissen de trainsters of je voldoende talent hebt om succesvol aan wedstrijden mee te kunnen doen.

In de landelijke competitie doen veel verschillende verenigingen mee. Soms wordt daar veel en streng getraind. Bij Attila wordt in de selectie wekelijks meerdere uren getraind. Plezier en sportiviteit staan bij Attila altijd voorop.

De Attila selectie bestaat uit verschillende niveaus, deze zijn in moeilijkheidsgraad, van moeilijk naar makkelijk, onderverdeeld in 1e divisie, 2e divisie en de RG3.

Individueel, duo en groep

In de recreatie doen we vooral groepsoefeningen. In de selectie neemt iedereen deel aan een groepsoefening. Daarnaast doen sommige leden een oefening met een duo. Onze meest talentvolle leden trainen ook voor individuele oefeningen.

Leeftijdsklassen

Binnen de selectie worden de leden naast niveau (zie hierboven) ook ingedeeld per leeftijdsklasse. Als peildatum voor de leeftijdsklasse in een seizoen geldt de leeftijd op 1 januari

  • t/m 8 jaar:  mini’s
  • 9-10 jaar:    benjamins
  • 11-12 jaar:  pre-junioren
  • 13-15 jaar:  junioren
  • 16+ jaar:     senioren
Materialen

De nationale sportbond KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) stelt jaarlijks vast welke oefeningen worden opgenomen in het wedstrijdprogramma. Dat bepaalt welke materialen worden gebruikt voor de wedstrijden in de landelijke competitie.

De Vereniging zorgt voor de materialen voor de duo- en groepsoefeningen. Voor individuele oefeningen schaffen de leden hun eigen materiaal aan.

Bal

De bal is van gummi of van zacht plastic. Met de bal moet je stuiten, gooien en rollen.  Je kunt dit aanvullen met zwaaien en balanceren. Je beweegt de bal steeds met je hand, vuist, elleboog, knie of voet in een gevarieerd ritme.

Touw

Met het touw kun je gewoon springen, zwaaien, achtjes draaien, opgooien en weer vangen. Je oefent op muziek en zorgt ervoor dat het touw niet in de knoop raakt, niet in elkaar krult of uit je handen glipt. De lengte van het touw is afhankelijk van de leeftijd en de lichaamslengte.

Hoepel

Met de hoepel mag je rollen, opgooien en vangen, zwaaien en kantelen. Je eigen bewegingen en de muziek moeten er natuurlijk prima bij passen. Er zijn verschillende maten hoepels. Je hebt een maat nodig die tot vlak over de heup komt. De kleur is naar eigen keuze. De meeste leden beplakken hun hoepel met glittertape. Een hoepel uit de speelgoedwinkel voldoet niet aan de eisen, omdat daar vaak bewegende korrels in zitten.

Lint

Het lint is minimaal 6 meter lang en zit vast aan een stokje. De vereiste lengte is afhankelijk van jouw leeftijd. Bij een oefening moet het lint altijd in beweging blijven. Je zorgt door zwaaien, serpentines en het draaien van spiralen en achtjes dat het lint voortdurend in mooie vormen in de lucht blijft. Je hele oefening past natuurlijk precies bij de muziek.

Knotsen

Knotsen hebben de vorm van een fles en hebben vaak de prachtigste kleuren. Je kunt er van alles mee doen: zwaaien, molentjes draaien, laten rollen, gooien en weer opvangen. Spectaculair is het hoog opgooien van de knotsen, terwijl je snelle bewegingen op muziek maakt. Natuurlijk ben je weer precies op tijd op de juiste plaats om de knotsen op te vangen. Van knotsen gebruik je er altijd twee (per persoon). Het vereiste gewicht en de lengte van de knotsen zijn afhankelijk van de leeftijd.

Zonder materiaal

Met name in de jongere leeftijdscategorieën (t/m de benjamins) zijn er ook oefeningen zonder materiaal waarbij het lid zich kan richten op het zo goed mogelijk uitvoeren van de lichaamselementen en het werken op muziek.

Kleding

Voor de lessen zijn er geen strenge kledingvoorschriften. De kinderen sporten in een gympakje of een strakke broek met een strak shirtje (liever geen wijde T-shirts en broeken) en op turnschoentjes of teentjes. Wel moeten voor de veiligheid alle haren vast zitten in een staartje of knotje, bij kort haar mogen de kinderen een stoffen (geen plastic) haarband dragen. Zoals bij iedere sport gebruik je voor wedstrijden of demonstraties specifieke kleding.

Teentjes

Als schoeisel draag je zogenaamde teentjes. Dit zijn halve schoentjes van leer die om de tenen zitten. Ze zitten met elastiek vast om de hak. Teentjes geven extra grip en beschermen de blote voeten tegen vuil. Omdat de hak onbedekt is kun je de voeten nog wel ver strekken. Teentjes zijn nog niet noodzakelijk bij de recreatielessen.

Pakje

Bij Attila kan iedereen tegen een kleine bijdrage gebruik maken van een verenigingspakje tijdens wedstrijden. Vrijwel alle leden die meedoen aan individuele wedstrijden hebben ook een eigen pakje.

Jury

Iedereen oefent om uiteindelijk tot een zo perfect mogelijke uitvoering te komen. In de vorm van een officiële wedstrijd, maar ook in verenigingsverband. Een jury beoordeelt in hoeverre aan alle regels is voldaan. De eisen van de oefeningen zijn conform de landelijke reglementen. Voor iedere olympische cyclus wordt een nieuw reglement geschreven waar de oefeningen de volgende 4 jaar aan moeten voldoen. De beoordeling geschiedt op twee onderdelen, de uitvoering en de moeilijkheid. Beide onderdelen hebben hun eigen jury. De juryleden van de uitvoering beoordelen hoe netjes de oefening is uitgevoerd en hoe gevarieerd en goed er op de muziek wordt gewerkt. De juryleden van de moeilijkheid beoordelen of alle moeilijkheden in de oefening goed zijn uitgevoerd. De juryleden geven per onderdeel een cijfer. Het hoogste cijfer dat je kunt halen is 20,00 punten. Ieder seizoen moet de vereniging zelf juryleden aanleveren voor het jureren van de wedstrijden. Trainsters, oud-gymnasten, maar ook ouders volgen daartoe de jurycursus.

Peuter en kleutergym

Peutergym

Voor kinderen van 2,5-4 jaar bieden we in Vleuten lessen peutergym. Dit is een leuke manier om in beweging te zijn. Kinderen leren om te gaan en te spelen met verschillende materialen, zoals een bal en een hoepel. Peutergym is een goede voorbereiding op de gymlessen op school. Onze trainster doet liedjes en dansjes met de kinderen en gebruikt materialen en toestellen.

Kleutergym

Voor kinderen van 4-6 jaar hebben we lessen kleutergym. Kleuters beleven veel plezier aan bewegen. Elke stoeprand, bank of rek nodigt hen uit om te spelen en te ontdekken. Bij kleutergym sluiten we aan op deze natuurlijke bewegingsbehoefte en dagen we ze uit nieuwe dingen te proberen. Elk kind is anders; het ene kind is bang om over de kop te gaan, het andere kind heeft hoogtevrees en weer een ander kent geen vrees.

Bij kleutergym bieden we situaties die elk kind op zijn/haar eigen niveau kan beleven. Elk kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo en manier en daar sluiten we in onze lessen op aan.

Daarbij proberen wij het kind te stimuleren steeds een stapje verder te gaan. Elke les ziet er weer anders uit. De kinderen hebben er veel plezier in. Kleutergym is er voor alle kleuters, jongens en meisjes en je hoeft er niet perse lenig voor te zijn.